Een parketvloer is tijdloos en duurzaam, maar na verloop van tijd kan zelfs op parket slijtage, verkleuring of schade optreden. Een renovatie dringt zich dan op. Veel mensen zitten dan met vragen over kleurverschillen. Moet je rekening houden met een kleurverschil in je parketvloer na een renovatie? We vertellen je er graag alles over.
Waardoor ontstaan kleurverschillen in een gerenoveerde parketvloer?
Kleurverschillen in een parketvloer kunnen verschillende oorzaken hebben.
1. Verschillende mate van verkleuring door UV-straling
Hout verandert van kleur onder invloed van zonlicht. Dat natuurlijke proces, ook wel patinering genoemd, kan ervoor zorgen dat een parketvloer na verloop van tijd donkerder of geler wordt. Dat betekent dat als je een deel van je vloer schuurt of vervangt, het contrast tussen oude en gerenoveerde delen zichtbaar wordt.
2. Verschillen in houtsoort of houtbatch
Zelfs als je dezelfde houtsoort gebruikt voor het vervangen van planken, kunnen er lichte variaties in kleur zijn. Hout is nu eenmaal een natuurproduct en elke plank heeft unieke eigenschappen. Daarnaast kunnen planken uit verschillende productiebatches variëren in tint.
3. Ongelijke afwerking of oliën/lakken
Wanneer je parket wordt afgewerkt met olie, lak of wax, bepaalt dat voor een groot deel de uiteindelijke kleur. Als de oude vloer bijvoorbeeld in de loop der jaren een lichte vergeling heeft gekregen door een bepaalde laksoort, kan een nieuw behandelde plank er afwijkend uitzien.
4. Verschil in slijtage en gebruik
Bepaalde delen van de vloer worden intensiever belopen dan andere, bijvoorbeeld een gang of woonkamer in vergelijking met een ruimte onder een kast of tapijt. Hierdoor kunnen kleurverschillen ontstaan tussen drukke en minder belopen delen van de vloer.

Hoe kan je kleurverschillen in je parketvloer voorkomen?
1. De hele vloer schuren en afwerken
Een van de beste manieren om kleurverschillen te voorkomen na een renovatie is om de volledige vloer in plaats van slechts een deel te schuren en opnieuw af te werken. Hierdoor wordt de toplaag overal gelijkmatig verwijderd, waardoor alle planken dezelfde basis krijgen. Vervolgens kan de vloer in zijn geheel opnieuw behandeld worden met olie of lak, zodat de kleur overal overeenkomt.
2. Gebruik dezelfde afwerking als voorheen
Als je alleen een deel van de vloer vernieuwt, is het belangrijk om dezelfde olie, lak of was te gebruiken als bij de oorspronkelijke afwerking. Houd er rekening mee dat sommige producten na verloop van tijd kunnen veranderen van tint, dus test altijd eerst een klein stukje om te zien of de nieuwe afwerking overeenkomt met de bestaande kleur.
3. Laat nieuwe planken ‘verouderen’
Nieuwe planken kunnen er lichter of frisser uitzien dan de rest van de vloer. Je kan dat verschil minimaliseren door de nieuwe delen vooraf bloot te stellen aan zonlicht of kunstmatig te behandelen met een kleurmiddel om ze op dezelfde tint als de bestaande vloer te brengen.
4. Kies een parketbehandelingsmethode die minder verkleuring veroorzaakt
Sommige afwerkingsproducten, zoals UV-bestendige oliën of lakken, verminderen het effect van verkleuring door zonlicht. Door een afwerking te kiezen die minder gevoelig is voor kleurveranderingen, kan je toekomstige kleurverschillen voorkomen.
5. Werk in overlappende secties
Als je slechts een deel van de vloer schuurt en afwerkt, probeer dan niet een strakke scheiding te maken tussen oud en nieuw hout. Door in een vloeiende overgang te werken, waarbij je ook een klein deel van de aangrenzende vloer mee schuurt en afwerkt, worden harde contrasten verzacht.
6. Gebruik kleurtesten voor afwerking
Voordat je de volledige vloer behandelt met olie, lak of was, is het verstandig om een teststuk te maken. Gebruik een reststukje hout of een minder zichtbaar deel van de vloer om te controleren hoe de afwerking zich gedraagt en of de kleur overeenkomt met de rest van de vloer.
Onze collecties
Wij bieden een aantal vaste collecties en stijlen aan die variëren van modern tot klassiek, antiek en verouderde of verweerde stijl. Ieder met hun eigen unieke patine.
Wat als er toch kleurverschillen ontstaan?
Zelfs als je zorgvuldig te werk gaat, kan het voorkomen dat er na renovatie toch subtiele kleurverschillen zichtbaar blijven. Gelukkig zijn er een aantal manieren om die te corrigeren of te camoufleren.
- Extra behandeling met een kleurbeits of pigmentolie: een specialist kan helpen om de kleur van de vloer gelijkmatiger te maken door een extra behandeling met een gekleurde olie of beits.
- Tijd laten verstrijken: in veel gevallen worden kleurverschillen na verloop van tijd minder zichtbaar doordat de nieuwe delen van de vloer ook onder invloed van UV-straling en gebruik veranderen.
- Plaats strategisch een tapijtje of meubel: is het kleurverschil zich beperkt tot een klein gedeelte, kan je overwegen het te camoufleren met een kleed of meubelstuk.

Parketlounge: wij doen kleurverschillen in parketvloeren verwijderen
Kleurverschillen in een parketvloer na renovatie zijn een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen ze grotendeels worden voorkomen. Door de volledige vloer te schuren en af te werken, hetzelfde afwerkingsproduct te gebruiken en nieuwe planken op de juiste manier te behandelen, kan je ervoor zorgen dat je vloer na renovatie een egaal en harmonieus uiterlijk behoudt.
Heb je hulp nodig bij het renoveren van je parket en wil je zeker weten dat het eindresultaat perfect wordt? Neem dan contact op met Parketlounge voor professioneel advies en vakmanschap.