Meerlaags vs massief parket: wanneer kiezen voor wat?

Massief parket en meerlaags parket hebben elk hun voor- en nadelen. Massief parket is rustieker en gaat langer mee, maar meerlaags parket is makkelijker te installeren en voordeliger. Wanneer kies je nu beter voor meerlaags parket of massief parket? En waar moet je op letten bij die keuze?

Wat is het verschil tussen massief en meerlaags parket?

Massief parket is de originele parketvloer. Bij massief parket wordt de volledige parketplank uit hetzelfde stuk hout gesneden. Je krijgt dus een echte parketvloer die een erg robuuste uitstraling heeft. Massief parket kan uit verschillende houtsoorten vervaardigd worden.

Meerlaags parket is eveneens een ‘echte’ parketvloer, maar bestaat niet volledig uit hetzelfde stuk hout. Enkel de bovenste laag van meerlaags parket bestaat uit massief hardhout. Daaronder bevinden zich twee andere houtlagen die van ander hout gemaakt zijn. Het gaat dan om goedkoper naaldhout en geperst hout.

Wanneer kiezen voor massief parket?

Massief parket is robuust

Massief parket en meerlaags parket zien er langs de bovenkant nagenoeg hetzelfde uit. Wil je een robuuste en karaktervolle parketvloer met diepere nerven? Dan moet je echter voor massief parket kiezen. Enkel massief parket kan dat rustiek effect bereiken.

Massief parket heeft een langere levensduur

Het grootste voordeel van massief parket is dat het decennialang meegaat. Wanneer de parketvloer na verloop van tijd wat slijtage of vlekken vertoont, kan de parketvloer geschuurd en gerenoveerd worden. De bovenste laag van het parket wordt dan opgeschuurd waardoor een verse laag hout tevoorschijn komt. Je parketvloer ziet er terug als nieuw uit. Aangezien massief parket volledig uit hetzelfde kwaliteitshout bestaat, kan die renovatie vele keren herhaald worden. Massief parket gaat dus bijzonder lang mee.

Ook meerlaags parket kan opgeschuurd worden, maar dat kan slechts hoogstens twee keer. De toplaag massief hout is slechts 2 tot 3 millimeter dik. Er is dus niet veel hout om op te schuren.

Wanneer kiezen voor meerlaags parket?

Meerlaags parket is stabieler

Massief parket kan uitzetten en krimpen bij grote temperatuurverschillen. Omdat meerlaags parket grotendeels uit naaldhout en geperst hout bestaat, is dat effect er niet. De houtlagen worden zodanig verlijmd dat een meerlaagse parketvloer amper zal ‘werken’. Dat maakt een meerlaagse parket gebruiksvriendelijker dan een massieve parketvloer.

Wanneer massief parket door een professional geïnstalleerd wordt, zal je geen hinder ondervinden van dat krimpen en uitzetten. Bij de plaatsing van parket wordt daar namelijk rekening mee gehouden. Installeer je zelf massief parket, dan staat de parketvloer mogelijk bol in de zomer. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kan bij Parketlounge terecht om parket op de juiste manier te laten installeren.

Meerlaags parket is makkelijker te installeren

Omdat meerlaags parket niet uitzet en krimpt, is het ook makkelijker te installeren. Meerlaags parket wordt bovendien voorzien van een handig kliksysteem. Toch doe je ook hier beter een beroep op een professionele installateur. Er moet meestal een ondervloer geplaatst worden.

Meerlaags parket kan gecombineerd worden met vloerverwarming

Wil je een parketvloer combineren met vloerverwarming? Dat kan! Maar dan moet je wel voor meerlaags parket kiezen. Bovendien zal de meerlaagse parketvloer steeds gelijmd worden aan de ondervloer. Op die manier kan de warmte goed doorstromen naar de oppervlakte van het parket. Wanneer de parketvloer zwevend geïnstalleerd wordt, zonder lijm, dan ontstaat er een kleine luchtlaag die isolerend werkt.

Massief parket zou bij vloerverwarming sterk uitzetten door de warmte. De onderkant van de plankenvloer kan bol komen te staan en zo problemen veroorzaken. Daarom kan massief parket niet gecombineerd worden met vloerverwarming.

Meerlaags parket is voordeliger dan massief parket

Een belangrijke troef van meerlaags parket is dat het voordeliger is dan massief parket. Dat komt natuurlijk omdat enkel de toplaag uit massief hout bestaat. De onderste twee lagen zijn vervaardigd uit goedkoper hout en dat vertaalt zich in een lagere prijs. Het is de belangrijkste reden waarom mensen voor meerlaags parket kiezen.

Vloerverwarming bij parket

En wat met fineerparket?

Fineerparket is een soort meerlaags parket. Net als meerlaags parket bestaat enkel de bovenste laag van fineerparket uit massief hout. Bij fineerparket is die laag echter nog dunner dan bij meerlaags parket. De toplaag massief hout wordt bovendien behandeld waardoor de parketvloer de eigenschappen van laminaat krijgt. Het voordeel is dat je fineerparket makkelijker kan onderhouden, zoals een gewone vloer.

Parketlounge biedt zowel massief parket als meerlaags parket aan

Bij Parketlounge vind je een uitgebreid gamma parketvloeren. We bieden zowel massieve parketvloeren als meerlaagse parketvloeren aan. Je kan ook bij ons terecht voor de installatie en renovatie van parket. Weet je niet of je wil kiezen voor massief parket of meerlaags parket? Contacteer ons voor vrijblijvend advies en kom langs in onze showroom in Destelbergen. We gidsen je er door de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.