Parketvloer doorleggen in meerdere ruimtes? Tips en aandachtspunten

Parket doorleggen over de hele beneden- of bovenverdieping. Het levert gegarandeerd een mooi, warm effect op. Maar parket doorleggen over meerdere ruimtes is allesbehalve eenvoudig. Niet omdat het niet kan, maar wel omdat parket uitzet en inkrimpt. Wanneer je grote oppervlaktes parket over meerdere ruimtes doortrekt, moet je extra hard rekening houden met die werking.

Kan je überhaupt parket doorleggen over meerdere ruimtes? En welke voorzorgsmaatregelen moet je dan nemen? We leggen het je hieronder uit.

Waarom een parketvloer doorleggen in meerdere ruimtes niet vanzelfsprekend is

Parket krimpt en zet uit. Wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad in huis wijzigen, zal het parket daarop reageren. Hoe groter de oppervlakte van het parket is, hoe meer centimeters het parket kan uitzetten en krimpen. Dat maakt het best uitdagend om parket te leggen over meerdere ruimtes heen. Wanneer het parket begint te werken, kan dat problemen opleveren bij de deuren en de hoeken en zijkanten van de muren. En het grootste probleem is dat het parket bol kan komen te staan of scheef kan trekken.

Het werkende effect van parket wordt groter wanneer je de ruimtes verwarmt. Leg je parket zomaar door over meerdere aparte ruimtes en verwarm je uiteindelijk slechts een van die ruimtes, dan krijg je problemen. Het deel van de vloer in de verwarmde kamer zal dan namelijk een hogere temperatuur hebben dan de rest van de vloer in het. Parket doorleggen over grote oppervlaktes is dus niet eenvoudig. Zodra je een bepaalde hoeveelheid lopende meters parket overstijgt, moet je daarom uitzetvoegen of overgangsprofielen voorzien. Ook al breken die het parket op in afzonderlijke delen.

Vloerverwarming bij parket

Voorzie uitzetvoegen wanneer je parket doorlegt in meerdere ruimtes

Uitzetvoegen maken het mogelijk om parket over meerdere ruimtes door te leggen. Die uitzetvoegen voorzien de ruimte die parket nodig heeft wanneer het uitzet. Uitzetvoegen worden op een stijlvolle manier verwerkt. Ze bevinden zich doorgaans aan de rand van de muur en vallen helemaal niet op. Uitzetvoegen zijn maximaal een centimeter breed. Omdat parket uitzet bij warmte, voorzien we meestal ook uitzetvoegen rondom verwarmingselementen. Daar zal het parket extra werken en dat moet opgevangen worden.

Wil je parket doorleggen in meerdere ruimtes, dan zullen er dus zeker uitzetvoegen voorzien moeten worden. Bij grote oppervlaktes zijn er extra uitzetvoegen nodig. Je kan die in het merendeel van de gevallen verwerken op plekken waar ze minder zichtbaar zijn.

Elke woning is anders. We komen daarom graag langs om na te gaan hoe we parket over meerdere ruimtes kunnen doorleggen. Contacteer ons gerust voor een bezoek ter plaatse

Het belang van overgangsprofielen bij doorlopende parket

Daarnaast gebruiken we ook overgangsprofielen om parket door te leggen over meerdere ruimtes. Overgangsprofielen overbruggen de ruimte tussen twee soorten vloeren. Ga je bijvoorbeeld ergens over van het parket naar een tegelvloer, dan moet de overgang tussen de twee netjes weggewerkt worden. Een overgangsprofiel bestaat in alle materialen en kleuren en gaan tegenwoordig helemaal op in de vloer. Ze vallen dus zeker niet op. Bij parket in meerdere ruimtes voorzien de overgangsprofielen eveneens plaats voor het hout om uit te zetten en in te krimpen.

Kan je parket doorleggen in meerdere ruimtes?

Ja, parket kan je zeker doorleggen in meerdere ruimtes. Maar je moet zoals gezegd wel de voorgaande voorzorgsmaatregelen nemen die het parket mogelijk opdelen in verschillende delen. We kunnen de uitzetvoegen en overgangsprofielen op een zodanige manier verwerken dat ze amper opvallen. Zo kan je de illusie van doorlopende parket behouden.

Belangrijk: parket leggen is niet eenvoudig. Doe daarom altijd een beroep op de kennis en expertise van een vakman. Bij Parketlounge hebben we bakken ervaring met het doorleggen van parket in meerdere ruimtes. Zo weet je zeker dat je niet met bolstaand of beschadigd parket te maken zal krijgen.

Plaatsing parketvloeren

Bij Parketlounge vind je de beste parket voor je woning

Wil je parket doorleggen in meerdere ruimtes? Daar komt wat vakwerk aan te pas. Onze experts weten precies hoe ze het warme gevoel dat parket met zich meebrengt door kunnen trekken in andere ruimtes. Niets gezelligers dan een karaktervolle houten vloer, zeker in meerdere ruimtes.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak in onze showroom in Destelbergen. We gidsen je er door de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.