Wat zijn de voordelen van een eiken vloer tegenover grenen?

Een parketvloer heeft veel voordelen in het algemeen. Het is een vloer die warmte en authenticiteit in je woning brengt, dat kan zowel in landelijke als moderne interieurs. Het is ook een duurzame keuze, want een houten vloer gaat vele jaren mee en kan gerenoveerd worden.

Er bestaan zoveel verschillende uitvoeringen parket dat het moeilijk en overweldigend kan zijn om een houten vloer uit te kiezen. Twee populaire keuzes zijn een eiken vloer en een grenen vloer. We zetten hieronder de voor- en nadelen van een eiken en grenen vloer op een rijtje. Zo helpen we je kiezen.

Waarom kiezen voor een eiken vloer

De eiken vloer is altijd een goede keuze. Het is een klassieke parketvloer die van de harde eikenbomen gemaakt wordt. Een voordeel van een eiken vloer is dat het bijzonder robuust en stevig is. Ook krassen zullen zich niet snel op een eiken vloer voordoen. Je kiest met andere woorden voor een kwalitatief product dat heel erg lang zal meegaan. Daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Eiken vloeren kan je bovendien zowel vernissen als oliën, wat de levensduur nog verhoogt en je toelaat om de eiken vloer helemaal naar je eigen wensen te kleuren.

Je kan zowel voor Europese als Noord-Amerikaanse eiken vloeren kiezen. Het verschil zit hem in de tint, meteen een groot voordeel van eiken vloeren. Je hebt de keuze uit heel wat verschillende tinten eiken vloer. Een Europese eik is doorgaans lichtbruin tot goudbruin en dus lichter van kleur. De Amerikaanse eik is daarentegen roder of donkerder. Er zijn wel kwaliteitsverschillen wat eiken vloeren betreft. De meest kwalitatieve eiken vloeren zijn doorgaans Europese eiken.

Bij Parketlounge specialiseren we ons in Franse eik, van Europese oorsprong dus. We fabriceren al onze collectief ook zelf in ons atelier in Ronse. De verkoop vindt plaats in onze showroom in Destelbergen.

Onze collecties

Wij bieden een aantal vaste collecties en stijlen aan die variëren van modern tot klassiek, antiek en verouderde of verweerde stijl. Ieder met hun eigen unieke patine.
Vloerverwarming bij parket

Waarom kiezen voor een grenen vloer?

Grenen is in vergelijking met eik een veel zachtere houtsoort. Ook hier zijn er verschillende tinten beschikbaar, van roodbruin tot zelfs een gele kleur (afkomstig van kernhout) tot een erg lichte, bijna witte kleur (spinthout). Een grenen vloer zal doorgaans donkerder worden naarmate de jaren vorderen.

Een nadeel van grenen vloeren is dat ze behandeld moeten worden, net omdat het zo’n zachte houtsoort is. Er zijn ook grenen vloeren die een hittebehandeling ondergaan hebben en die zijn een stuk duurzamer, het zogenaamde thermowood. De bleke grenen vloeren, het spinthout, zijn de meest duurzame en zijn van nature iets harder. Zachte houtsoorten zijn minder gegeerd als vloer omdat ze sneller krassen vertonen. We raden aan om een grenen vloer vaker te stofzuigen, zo voorkom je die vervelende krassen.

Het grote voordeel van een grenen vloer is dat het budgetvriendelijk is. Je betaalt aanzienlijk minder voor een grenen vloer dan voor een eiken vloer.

Niet alleen de houtsoort bepaalt hoe je eiken of grenen vloer eruitziet

Parketvloeren kunnen op verschillende manieren gezaagd worden

Een eiken of grenen vloer kan op verschillende manier gezaagd worden uit de bomen. Zo bereik je verschillende effecten in de vloer die eveneens je keuze zullen beïnvloeden. Het ene eiken parket is het andere niet en dat geldt ook voor grenen vloeren.

Parketvloeren kunnen bijvoorbeeld op de vlam gezaagd worden. Daarbij zijn de jaarringen duidelijk zichtbaar en hebben ze de vorm van een vlam. Het geeft karakter aan de eiken of grenen vloer en zorgt ervoor dat de vloer nadrukkelijker aanwezig is in de ruimte. Het nadeel van een gevlamde parketvloer is dat het gevoeliger is voor krommen en vervormen.

Wil je vervormingen voorkomen, dan raden we je aan om voor een eiken of grenen vloer te kiezen die kwartiers gezaagd is. Daarbij wordt haaks op de groeiringen gezaagd. Er bestaan verschillende tussenvormen die kleine vlamvormen tot gevolg hebben. De keuze is aan jou!

jaarlijks onderhoud parket

Het soort hout bepaalt de look

Verder moet er ook een onderscheid gemaakt worden tussen kernhout en spinthout. Kernhout is het hout in de kern van de boom. Het is dus ouder hout en daardoor extra stevig. Bovendien is dit soort hout van nature beschermd tegen schimmelvorming.

Spinthout is daarentegen jonger hout. Het bevat niet dezelfde chemische antistoffen tegen schimmels als kernhout en is daarom in theorie iets minder duurzaam. In de praktijk is het verschil tussen kernhout en spinthout vooral in de kleur merkbaar.

Parketlounge biedt zowel grenen als eiken vloeren

Bij Parketlounge kan je allerhande soorten parket verkrijgen, en dus ook de populaire eiken en grenen parketvloeren. We kennen onze grenen en eiken vloeren door en door en geven je graag alle informatie die je nodig hebt.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies en kom langs in onze showroom in Destelbergen. Daar kunnen we je de verschillen tussen grenen en eiken vloeren tonen.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.