Welk parket voor een druk begane vloer? Hou rekening met gebruiksklassen en vloerbescherming

Geen vloer zo karaktervol als parket. Wil je het parket in de hele woning leggen, dan maak je je misschien zorgen over hoe het parket zal standhouden in de meest gebruikte ruimtes. Of misschien wil je parket leggen in een drukke, commerciële context? Gaat parket wel op een druk begane vloer?

Het is dan belangrijk om rekening te houden met de gebruiksklasse van een bepaalde parketsoort. Bovendien kan je het parket ook beschermen met een speciale coating. We vertellen je er hieronder alles over.

Parket als druk begane vloer: maak kennis met de gebruiksklasses

Parket is een warme vloer die heel wat karakter in een ruimte brengt. De uitstraling van parket is met geen enkele andere vloersoort te vergelijken.

Wil je die warmte van parket ook in druk begane ruimtes zoals een groot kantoor, winkel, showroom of horecazaak bemachtigen? Dan kan dat, maar je moet wel rekening houden met de gebruiksklasses van parket.

Wanneer je parket koopt, kan je daarop een gebruiksklasse aflezen. Het is een belangrijke eigenschap van elk soort parket, want het bepaalt of je het kan plaatsen als druk begane vloer. De gebruiksklasses van parket werden ingedeeld volgens een Europese kwaliteitsnorm. Elke parketleverancier hanteert met andere woorden dezelfde gebruiksklasses.

Om een gebruiksklasse toe te kennen aan een bepaalde houtsoort, wordt onder andere rekening gehouden met de hardheid, de weerstand tegen een impact en hoe makkelijk het parket vlekken absorbeert.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen parket voor gebruik in huis en parket voor commercieel gebruik.

parket of laminaat

Parket voor gebruik in huis:

  • Gebruiksklasse 21: licht gebruik (bijv. slaapkamers)
  • Gebruiksklasse 22: normaal gebruik (bijv. woonkamer)
  • Gebruiksklasse 23: zwaar gebruik (bijv. keuken, hal)

Parket voor commercieel gebruik:

  • Gebruiksklasse 31: licht gebruik (bijv. hotelkamer)
  • Gebruiksklasse 32: normaal gebruik (bijv. kantoren)
  • Gebruiksklasse 33: zwaar gebruik (bijv. winkelruimte)

Kies je dus een parket voor een erg drukke winkel met veel verloop, dan moet je nagaan of de gebruiksklasse 33 bedraagt. In onze showroom in Destelbergen geven we je graag meer informatie over de gebruiksklasses en we tonen je graag alle parketsoorten die geschikt zijn als druk begane vloer.

Bescherm het parket met een coating

Het is dus belangrijk om het parket met de juiste gebruiksklasse te kiezen. Maar er is nog een andere manier om een druk begane parketvloer te beschermen. Bij Parketlounge bieden we een speciale coating die op het parket wordt aangebracht.

De coating is bijzonder krasbestendig, volledig onzichtbaar en transparant en kleurvast. Het parket zal er dus niet anders gaan uitzien. Dankzij de coating is het parket beschermd tegen slijtage door voetstappen.

Maar de coating heeft nog voordelen voor je druk begane parket. Dankzij de coating is het parket namelijk makkelijker schoon te maken. De extra laag beschermt het parket onder andere tegen sterke reinigingsmiddelen, aceton en voedingsstoffen die snel vlekken maken zoals rode wijn en koffie.

Plaatsing parketvloeren

Parketlounge beschermt parket tegen gebruikssporen

Parket kan je in elke ruimte leggen, ook in druk begane plekken. Bij Parketlounge kunnen we je parket voorzien van een beschermde laag die de levensduur van het parket aanzienlijk verhoogt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over krassen of andere beschadigingen.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak in onze showroom in Destelbergen. We gidsen je er door de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.