Welke houtsoorten voor parket?

Welke houtsoorten zijn geschikt voor parket? Die vraag krijgen we af en toe van onze klanten. De houtsoort is natuurlijk van belang wanneer je een parketvloer overweegt, en lang niet alle soorten hout zijn geschikt. Maar wat zijn nu de vaak voorkomende types hout voor parketvloeren? We overlopen ze even.

De rol van vloerverwarming bij de keuze voor houten vloeren

Eerst en vooral moeten we het even hebben over vloerverwarming bij parket. Niet alle houtsoorten zijn immers geschikt om te combineren met vloerverwarming. Dit vanwege de mate van uitzetting of inkrimping bij temperatuurwisselingen.

Geschikte houtsoorten: afzelia, padouk, eik, kambala, teak, wenge,…

Niet geschikt: beuk, kerselaar, essenhout, notelaar,…

We onderscheiden in onze collecties ook de meerlaagse en de massieve parketvloeren. Wanneer je wil combineren met vloerverwarming gaat de voorkeur veelal uit naar meerlaags parket. Dit omdat de krimp- en uitzeteffecten op meerlaags hout minder nadrukkelijk zijn. Je zal dus minder snel naden krijgen in het hout, wat bij massief wel sneller kan gebeuren.

Eiken parketvloeren

Eikenhout wordt het meeste gebruikt voor parketvloeren. Dit is dan ook onze grote specialiteit. Eik is een harde en stevige houtsoort, maar wel een die zeer geschikt is voor houtbewerking. Daarnaast zal eik ook weinig krimping vertonen.

Er zijn echter verschillende soorten eikenhout zoals Amerikaanse of Japanse eik, en ook meerdere Europese soorten waaronder Spaanse eik, Spessart of Slavonisch eikenhout. Wijzelf specialiseren ons in parketvloeren van Franse eik.

Massief eiken parket of meerlaags eiken parket?

In onze collecties vind je zowel een aanbod van massief eiken parket als meerlaags. Massief wordt het vaakste gebruikt voor speciale motieven en legpatronen vaker tegenkomen indien u op zoek bent naar een speciale legpatroon of een authentieke look. Een massief parket wil zeggen dat alle houten planken uit één stuk hout bestaan. Massief parket gaat zeer lang mee. Meerlaags of samengesteld parket wordt vervaardigd door verschillende lagen hout te verlijmen in meerdere lagen.

Samengesteld eiken parket bestaat doorgaans uit 3 à 4 lagen: een stabiele onderlaag, een houten kern en een massieve eikenhouten toplaag. Daar tel je dan de afwerkingslaag met olie, vernis of houtwax bij. Meerlaags parket heeft minder last van wijzigende luchtvochtigheid of temperaturen dan massief parket. Dit is dus ook de beste optie voor bijvoorbeeld vloerverwarming.

Onze collecties

Wij bieden een aantal vaste collecties en stijlen aan die variëren van modern tot klassiek, antiek en verouderde of verweerde stijl. Ieder met hun eigen unieke patine.

Interesse in ons aanbod? Neem gerust contact op

Contacteer ons

Meer houtsoorten die geschikt zijn voor parket

Wij zijn natuurlijk een eikspecialist, maar dat betekent niet dat er geen andere houtsoorten geschikt zijn voor parket. We zetten er nog een aantal op een rij.

Bamboe

Bamboe is de laatste jaren aan een opmars bezig. Het is wellicht een van de meest ecologische houtsoorten omdat de plant zeer snel groeit, er wordt dus niet sneller gekapt dan er terug bij wordt aangeplant. Verder gaat bamboe ook behoorlijk lang mee en heeft het een fraaie natuurlijke look. Je kan het ook kwijt in vochtige kamers zoals de badkamer.

Teak

Na eik is teak wellicht de bekendste optie voor parketvloeren. Deze houtsoort heeft dan ook tal van waardevolle eigenschappen. Teak is net als eik erg waterbestendig, breed toepasbaar, het hout leeft weinig en het is duurzaam.

Grenen

Grenen is een leuke optie voor een natuurlijke look in huis. De neutrale kleur past vrijwel overal. De planken zien er letterlijk onbewerkt uit en hebbe daardoor een uiteenlopend patroon. Dit is voor velen een goedkoper alternatief.

Padoek

Parketvloeren in padoek onderscheiden zich door hun roodachtige kleur. Het is een tropisch hardhout dat ook veel buitentoepassingen kent. Het materiaal leeft niet te veel, maar er is wel een afwerkingslaag nodig tegen verkleuring door UV-straling.

Interesse in een parketvloer? Wij helpen je graag!

Kan je niet wachten om je nieuwe parketvloer te gaan uitkiezen? Kom dan zeker eens bij ons langs in onze toonzaal in Destelbergen. Wij voorzien naast verkoop ook plaatsing door ervaren parketteurs, dus bij Parketlounge kunnen we je zeker helpen. Heb je zin om onze collecties parketvloeren te ontdekken? Maak snel een afspraak in onze showroom.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.