Welke soorten parket bestaan er?

Geen twee parketvloeren zijn dezelfde. Dat komt omdat er ontzettend veel soorten parket bestaan. Enerzijds is er massief parket, gemaakt uit één massieve laag hout. Anderzijds is er meerlaags parket. Dat is parket waarvan enkel de bovenste laag uit echt parket bestaat. Parketvloeren kunnen ook verweerd of verouderd worden. Zo creëer je een extra karaktervol effect in je woning. We vertellen je hieronder welke soorten parket er allemaal bestaan.

Massief parket

Het enige échte parket is natuurlijk massief parket. De plankenvloer bestaat dan uit één enkel type hout. Er zijn parketvloeren van allerhande houtsoorten. Vooral eikenhout is populair, maar tegenwoordig kan je ook parket kopen van notelaars, beuk, kastanjebomen en nog veel meer exotische boomsoorten. Parketvloeren creëren een warm en gezellig gevoel in je woning. Ze zijn geschikt voor moderne en landelijke interieurs en alles ertussenin.

De parketplanken worden rechtstreeks uit de boom gezaagd. Vervolgens wordt het parket zorgvuldig geschuurd en gelakt. Je kan ook voor geolied parket kiezen of zelfs parket die in de was gezet werd. Parketvloeren kunnen dun of breed gezaagd worden om verschillende effecten te creëren. Massief parket kan tot wel 2 centimeter dik zijn.

Parket wordt gewoonlijk geplaatst op een stevige ondervloer. Onze experts komen graag langs om het parket te installeren. Zo ben je er zeker van dat alles volgens de regels van de kunst gebeurd is.

Verweerd of verouderd parket

Er zijn dus heel wat soorten massief parket en elke parketvloer heeft een andere uitstraling. Wie op zoek is naar een parket met karakter, kan kiezen voor ons gamma verweerd of verouderd parket. Het is dé manier om een landelijke of moderne woning extra uitstraling te geven.

We hebben drie bijzondere collecties bij Parketlounge.

  • De vloeren in onze Antique-collectie zijn verouderde planken met een landelijke toets. Zo creëer je een robuuste look in je interieur.
  • De Driftwood-collectie omvat dan weer verweerde, ruwe eiken plankenvloeren in mediterrane kleuren. Ideaal voor een warme toets in je woning.
  • In de Barn oak-collectie, tot slot, vind je donker, ruw eiken parket.

Verouderd parket ziet eruit alsof het al een leven geleden heeft. Je ziet meer knoesten in het hout, de nerven zijn iets dieper en de motieven zijn een stuk meer uitgesproken. Verweerd parket heeft ontzettend veel karakter en geeft iets tijdloos aan je woning. Kom vooral langs in onze showroom om de verschillende soorten verweerd parket te ontdekken.

Meerlaags parket

Massief parket is duur en heeft ook het nadeel dat het kan uitzetten en inkrimpen bij temperatuurschommelingen. Daarom kwam meerlaags of halfmassief parket op de markt. Dit soort parket is opgebouwd uit drie lagen. De onderste laag is multiplex, daarbovenop vind je een laag gewoon hout en daarbovenop wordt een laag massief parket bevestigd. Die bovenste laag is maximaal 5 of 6 millimeter dik.

Meerlaags parket ziet er langs de bovenzijde uit als gewoon, massief parket. Je ziet absoluut geen verschil. De meeste soorten massief parket hebben ook een meerlaagse variant. Ook onze verweerde en verouderde parketvloeren kan je als meerlaags parket bestellen. Ga je vloerverwarming combineren met parket? Dan is meerlaags wat je nodig hebt.

Vloerverwarming bij parket

Fineerparket

Fineerparket is meerlaags parket, maar met enkele verschillen. Net als halfmassief parket bestaat fineerparket uit verschillende soorten lagen. Enkel de bovenste laag is massief parket. Bij fineerparket is die bovenste laag echter nog dunner dan bij meerlaags parket. Maximaal 2 tot 3 millimeter van de parketvloer bestaat uit massief parket.

Bovendien wordt die bovenste laag behandeld waardoor fineerparket de eigenschappen van laminaat krijgt. De bovenlaag massief parket wordt gevernist en is daardoor krasbestendig en ook vochtbestendig. Je kan fineerparket dus ook onderhouden zoals laminaat. Toch is de toplaag van fineerparket van echt hout en dus zorgt ook fineerparket voor die typische, warme uitstraling.

Welk soort parket is het beste?

Welke parketsoort is voor jou het beste? Dat hangt af van wat je wensen zijn en ook van je beschikbare budget.

  • Massief parket is het originele parket. Massief parket gaat heel erg lang mee, kan gemakkelijk gerenoveerd worden en is dus een slimme investering.
  • Ook meerlaags parket heeft een erg lange levensduur én heeft het voordeel dat het amper uitzet, wat nodig is bij vloerverwarming.
  • Fineerparket is een goede optie voor wie onderhoudsvriendelijk parket zoekt.

Parketlounge heeft een uitgebreid assortiment parket

Bij Parketlounge kan je terecht voor alle soorten parket. We bieden parketvloeren van verschillende houtsoorten aan en je vindt in ons gamma ook verweerde parketvloeren. Gevonden wat je zoekt? Onze experts komen het parket voor jou installeren. Ook voor renovatie van oude parketvloeren kan je bij ons terecht.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak in onze showroom in Destelbergen. We gidsen je er door de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.