Eiken vloer behandelen? Wat doe je best?

Een eiken vloer is de populairste parketsoort. Het is een stevige, robuuste parket die er authentiek uitziet. Een eiken vloer kan je bovendien makkelijk behandelen met vernis of olie. Zo wordt je eiken vloer beter bestand tegen vlekken en kan je de kleur ietwat aanpassen. Wil je je eiken vloer behandelen? We vertellen je graag wat je het beste doet.

Waarom kiezen voor een eiken vloer?

Een eiken parketvloer heeft verschillende kwaliteiten, zowel esthetisch als kwalitatief. Een eiken vloer is bijzonder sterk. Het is een harde houtsoort die zeker tegen een stootje kan. Dat betekent dat je lang van je eiken vloer in huis zal kunnen genieten.

Je kan zowel kiezen voor een massieve eiken vloer als voor een meerlaagse eiken vloer. Lees meer in ons artikel over meerlaags versus massief parket.

  • Bij een massief parket werd de hele plank uit dezelfde boom gesneden. Het resultaat is een zware, robuuste eiken vloer die diepe groeven kan hebben.
  • Bij meerlaags bestaat de bovenste laag van de parketplank bestaat dan uit massief eik, daaronder vind je twee planken van gemengde oorsprong. 
  • In sommige gevallen kan het echter interessanter zijn om voor een meerlaagse eiken vloer te kiezen. Een meerlaagse eiken vloer is eenmaal geïnstalleerd moeilijk te onderscheiden van een massieve eiken vloer, maar is wel lichter, goedkoper, werkt minder en de parketvloer is te combineren met vloerverwarming.
Vloerverwarming bij parket

Moet je een eiken vloer behandelen met vernis of olie?

Een eiken vloer kan je met zowel vernis als olie behandelen. Met olie kan je de kleur van de eiken vloer aanpassen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, we tonen ze je graag in onze showroom in Destelbergen. Je kan door je eiken vloer te oliën zowel moderne als robuuste resultaten bekomen.

Met vernis bescherm je je eiken vloer tegen beschadigingen. Dat is een aanrader wanneer de eiken vloer in je woning veel bewandeld zal worden en wanneer er kinderen in huis zijn. Je wint dankzij het laagje vernis een tikkeltje meer tijd om vlekken te voorkomen en er kunnen geen krassen verschijnen in de eiken plankenvloer.

Ook goed om te weten: je kan een eiken vloer renoveren. Dat doen onze experts met een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaat. We schuren het bovenste laagje van de eiken vloer af waardoor je letterlijk op een nieuwe vloer wandelt. Ondiepe vlekken en oneffenheden worden zo weggewerkt.

Hoe onderhoud je een eiken vloer na behandeling?

Een behandelde eiken vloer onderhouden vraagt in principe geen speciale aandacht. Je reinigt een parketvloer na behandeling net zoals andere parketvloeren. Veel water gebruiken is dus uit den boze (en ook niet nodig). Een lichtvochtige doek is voldoende om de eiken vloer te reinigen. Verder moet je de eiken vloer, afhankelijk van de gekozen behandeling, boenen en af en toe opnieuw behandelen.

jaarlijks onderhoud parket

Hoe leg je een behandelde eiken vloer het best?

Je legt een eiken vloer net zoals een andere houten parketvloer. Dat betekent dat je dus rekening moet houden met het feit dat houten vloeren uitzetten en inkrimpen. Bij temperatuurverschillen of schommelingen in de relatieve luchtvochtigheidsgraad zal de eiken vloer werken. Er moeten daarom uitzetvoegen voorzien worden die het uitzetten kunnen opvangen. We raden je dan ook aan om het parket te laten leggen door een vakman. Zo voorkom je dat de eiken vloer bol komt te staan op warme dagen.

Daarnaast kan je een eiken vloer ook gelijmd of zwevend leggen. Een gelijmde parket heeft het voordeel dat het geluid beter gedempt wordt. Wil je een eiken vloer combineren met vloerverwarming, dan kan je het parket niet zwevend leggen.

Of je de eiken vloer nu laat behandelen of niet, dat heeft geen invloed op hoe je de eiken vloer moet laten leggen. Je kan ook elk mogelijk verband leggen, van simpele stroken tot een visgraatmotief.

Parketlounge installeert je eiken vloer

Bij Parketlounge kan je niet alleen kwalitatief eiken parket aanschaffen, we komen ook graag je eiken vloer behandelen. We kennen onze parketvloeren door en door en onze installateurs hebben bakken ervaring. Zo mag je er zeker van zijn dat de eiken vloer correct geplaatst en behandeld wordt.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies en kom langs in onze showroom in Destelbergen. We beantwoorden er met veel plezier al je vragen en geven je informatie over eiken parketvloeren.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.