Hoe installeer je een parketvloer?

Parket installeren is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk dat je het juiste parket kiest, eventueel een ondervloer voorziet en ook het juiste gereedschap gebruikt. Enige vakkennis komt absoluut van pas bij het installeren van parketvloer.

Hoe installeer je parketvloer? We gidsen je door het hele proces en wijzen je op enkele belangrijke zaken.

De ruimte opmeten

Vooraleer je parket kan kopen, moet je natuurlijk eerst de ruimtes opmeten waar je het parket wil installeren. Zo kunnen we bij Parketlounge inschatten hoeveel parket je nodig zal hebben om alle ruimtes van een mooie, houten vloer te voorzien.

Omdat parket op maat gezaagd wordt, heb je altijd iets meer nodig. In het algemeen geldt dat je tien procent extra parket moet kopen om zeker te zijn dat je er geen tekort komt.

Parket lijmen of niet?

Het ene parket is het andere niet. Er bestaat parket van ontzettend veel verschillende houtsoorten. Sommige parketsoorten kan je lijmen aan de ondervloer, andere parketsoorten leg je beter ‘zwevend’. Je moet dus eerst beslissen wat je precies wilt om te zien of je het parket moet gaan lijmen of niet. Zo kunnen we je de geschikte parketsoorten tonen.

Het voordeel van gelijmde parket is dat het minder kraakt en dus stiller is. Het voordeel van zwevende parket is dat je het makkelijk kan installeren en ook weer weghalen. Een zwevende parketvloer wordt steeds op een ondervloer gelegd. Het nadeel van een zwevende parket is dat er na verloop van tijd een verend effect kan optreden wanneer het parket uitzet.

Opgelet: wil je parket met vloerverwarming combineren? Dan is het beter om het parket te lijmen. De warmte wordt dan optimaal doorgegeven.

Parket uitkiezen

En daarna komt het leukste deel: parket uitkiezen. Kom langs in onze showroom in Destelbergen en we maken je wegwijs in alle mogelijkheden. Er bestaat parket van allerhande houtsoorten en in heel wat kleuren en texturen. Je vindt gegarandeerd een parket dat past in je interieur. Kijk hier om al een idee te krijgen van onze collecties parketvloeren.

Parket installeren? Bereid de ondergrond voor

Parket installeren kan op verschillende ondergronden. Het is vooral belangrijk dat de ondergrond vlak is en dat er geen oneffenheden zijn. Ligt er al een gewone vloer? Of heb je een betonnen vloer? Dan kan je daar relatief eenvoudig parket op lijmen. Wil je liever zwevend parket, dan moet je een geschikte ondervloer hebben.

Wie parket wil leggen in een appartement of op de bovenverdieping van een woning, doet er goed aan om een isolerende ondervloer te leggen of het parket te lijmen. Zo vermijd je dat je voetstappen hoort.

Parket laten acclimatiseren

Heb je parket gekocht en wil je het parket zelf installeren? Dan is het aan te raden om niet meteen aan de slag te gaan. Hout kan uitzetten en moet even acclimatiseren aan de omstandigheden in jouw woning.

Eenmaal je het parket hebt, laat je het beter even liggen in de ruimte waar het parket gelegd zal worden. Het hout kan zich zo aanpassen aan de lucht en het vochtgehalte in je woning.

Wat heb je nodig om parket te leggen?

En dan komt natuurlijk het echte werk: het parket installeren. Daarvoor heb je wel wat gereedschap en voorkennis nodig. Je moet het parket op maat kunnen zagen met een decoupeerzaag of eventueel een handzaag. Dat gaat het beste met een zaagtafel. Daarnaast heb je wiggen nodig om enige afstand tussen het parket en de muur te kunnen laten. Je klopt het parket stevig vast met een rubberen hamer.

Heb je alle benodigdheden? Dan kan je aan de slag!

  • Je pakt de plankenvloer uit en begint vanzelfsprekend met de eerste rij tegen de muur.
  • Je laat daarbij enige afstand tussen het parket en de muur zelf.
  • Begin met een volledige plank en zaag enkel de laatste plank op maat.
  • Het overige deel gebruik je dan om de tweede rij te beginnen (tenzij het gaat om een klein overschotje). Zo bekom je een leuk effect waarbij de planken niet op dezelfde plek stoppen.
  • Eenmaal het parket geïnstalleerd is, kan je de plinten plaatsen.
  • Tot slot reinig je de nieuwe parketvloer met een stofzuiger en een vochtige doek.

Niet zeker of parket installeren je zal lukken? Dan doe je beter een beroep op onze vakmannen. We komen het parket leveren, bepalen met jou wat de beste legrichting is en we installeren het parket voor jou.

Parketlounge helpt je parket installeren

Bij Parketlounge kan je niet alleen kwalitatieve parket kopen, we helpen je ook graag met de plaatsing van parket. We kennen onze parketvloeren door en door en onze installateurs hebben bakken ervaring. Zo mag je er zeker van zijn dat de parket juist geïnstalleerd is en er geen problemen zullen opduiken.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak in onze showroom in Destelbergen. We beantwoorden er met veel plezier al je vragen en maken je wegwijs in de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.