Parketvloer komt omhoog, wat nu?

Parketvloeren geven je woning karakter en een onevenaarbare uitstraling. Er is echter één nadeel. Parket bestaat uit hout en kan daarom inkrimpen en uitzetten wanneer de luchtvochtigheid erg laag of erg hoog ligt. Professionele installateurs weten hoe ze daarmee moeten omspringen. Parket geïnstalleerd door een expert zou dan ook niet omhoog mogen komen. Komt je parketvloer toch omhoog? We vertellen je hieronder hoe dat komt en wat je eraan kan doen.

Een parketvloer zet uit en krimpt in

Een houten vloer werkt. In tegenstelling tot tegels, kan parket uitzetten en inkrimpen, ook wanneer het al geïnstalleerd is. Parket zet uit wanneer de luchtvochtigheid in huis hoog is. Heeft het parket niet genoeg ruimte om uit te zetten, dan komt de parketvloer omhoog en staat het bol. Een hoge luchtvochtigheid komt vaak voor in de zomer. Het parket neemt het teveel aan waterdamp in de lucht dan op en gaat uitzetten. In de winter gebeurt het omgekeerde. De luchtvochtigheid is dan te laag en de vloer kan dan bijgevolg gaan krimpen.

Parketvloer komt omhoog: mogelijk heb je een lek

Komt de parketvloer plots omhoog en is de luchtvochtigheid normaal, dan heb je mogelijk met een lekkage te maken. Water komt dan rechtstreeks in contact met de parketvloer. Het parket zet in dat geval snel uit en komt omhoog. Is dat wat zich voordoet? Spoor het lek zo snel mogelijk op en laat het lek dichten door een expert. Zo kan het parket terug uitdrogen. De parketvloer zou dan vanzelf terug moeten uitzakken.

Wat kan je doen als het parket omhoog komt?

Komt het parket omhoog? Dan kan je eigenlijk maar één iets doen: de luchtvochtigheid terug doen zakken. Dat kan je op mechanische wijze doen met een ontvochtiger. Het hout zou dan vanzelf terug op zijn originele plaats moeten zakken. Er kunnen natuurlijk wel beschadigingen zijn opgetreden, waardoor parketrenovatie misschien noodzakelijk is om planken te vervangen etc. Dit komen we soms tegen bij woningen die langere tijd onbewoond zijn geweest, waardoor er ook niet geventileerd is. Vaak gaat het ook om oudere woningen. De houten vloer heeft dan lang te lijden gehad onder de luchtvochtigheid, met alle gevolgen van dien.

Bij de installatie van parket wordt echter altijd rekening gehouden met het uitzetten en inkrimpen van parket. Parket werkt en installateurs zijn daarvan op de hoogte. Daarom wordt steevast met een zogenaamde uitzetvoeg gewerkt. Het is een soort buffer die de natuurlijke werking van het parket moet opvangen. Wanneer het parket dan uitzet in de zomer, wordt de uitzetvoeg opgevuld. In de winter zet de uitzetvoeg nog iets meer uit om het inkrimpen op te vangen. Eigenlijk zou parket dus niet omhoog mogen komen.

Plaatsing parketvloeren

Hoe voorkom je dat het een parketvloer omhoog komt?

Voorkomen is beter dan genezen. Ben je van plan om een parketvloer te leggen, dan schaf je misschien beter meteen ook een luchtontvochtiger aan. Zo kan je tijdens vochtige zomermaanden voorkomen dat het parket omhoog komt.

Maar de beste raad die we je kunnen geven, is om parket te laten installeren door een professionele vakman. Bij Parketlounge installeren we parketvloeren zoals het moet. We zorgen ervoor dat er steeds een geschikte ondervloer en een uitzetvoeg is en we hanteren altijd de juiste lijmen. Zo anticiperen we op het werken van het parket. Een goed geïnstalleerde parket zal niet omhoog komen.

Renoveren parket

Komt je parketvloer omhoog? Parketlounge staat paraat

Komt je parketvloer omhoog en weet je niet wat te doen? Een luchtontvochtiger kan wonderen doen. Lost ook dat het probleem niet op of heb je het parket zelf geïnstalleerd zonder rekening te houden met een uitzetvoeg? Parketlounge helpt je graag om die fouten recht te zetten. Zo kan je nog lang van je parket genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over werkend parket.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak in onze showroom in Destelbergen. We gidsen je er door de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.