Wat is het verschil tussen parket en laminaat?

Parketvloeren hebben veel voordelen. Ze brengen warmte en gezelligheid in je woning, zijn aangenaam om op te lopen en ze gaan heel lang mee. Omdat parketvloeren duurder zijn, kiest men soms voor laminaat als alternatief. We zetten hieronder de verschillen tussen parket en laminaat op een rijtje.

Het materiaal van parket en laminaat

Het grootste verschil tussen parket en laminaat is natuurlijk de samenstelling van het hout. Parket bestaat puur uit hoogwaardig hout. Het zijn planken die enkel en alleen bestaan uit het massief hout van een bepaalde boomsoort. Bij Parketlounge kan je de planken ook laten bewerken. We zijn trendsetters in het verouderen en vergrijzen van Franse houten eik. Je kan ook kiezen voor verweerde eik of gewoon voor neutrale parketvloeren die uitstekend passen bij hedendaagse interieurs. Ons parket wordt ook 100% Belgisch geproduceerd.

Laminaat verschilt in samenstelling. Laminaat bestaat uit verschillende lagen van samengeperst hout. Het gaat dus niet om echte planken die uit bomen gesneden worden. Het hout van laminaat wordt afgedekt met een decoratieve kunststof laag waarop een print gedrukt wordt. Je ziet dus geen echt hout, wel een plastic afdeklaag.

Let op: bij Parketlounge bieden we enkel de diverse collecties van ons eigen geproduceerd parket aan en geen laminaat. Het productieproces van laminaat is anders dan voor parket, onze fabriek in Ronse is dan ook niet voorzien om laminaat te produceren en daar zijn ook geen plannen toe. Wens je een upgrade van een bestaande laminaatvloer naar een echte parketvloer? Dan ben je natuurlijk wel aan het juiste adres bij ons. 😉

De levensduur van parket en laminaat

Nog een verschil is de levensduur van parket en laminaat. Parketvloeren zullen na verloop van tijd op een natuurlijke manier beginnen te slijten. Het grote voordeel is echter dat je parket kan renoveren. Ook dat kan bij Parketlounge. We komen dan langs om de bovenste laag van het parket af te schuren. Zo ontstaat een heel nieuwe laag parket. De levensduur van parket is met andere woorden heel erg lang.

Een laminaatvloer gaat minder lang mee. Hoe lang je het laminaat kan laten liggen, hangt af van de kwaliteit van de bovenste laag. Hoe beter die is, hoe langer het laminaat zal meegaan. Je kan laminaat niet opschuren. De levensduur ligt dus een stuk lager en laminaat zal uiteindelijk vervangen moeten worden.

Zo kan het dus zijn dat je ondanks het initiële prijsverschil (laminaat is goedkoper dan parket), op lange termijn toch beter af bent met een parketvloer. Zeker bij grotere oppervlaktes en vloeren die intensiever worden gebruikt is parket aan te raden omdat je de vloer niet volledig moet gaan vernieuwen na zoveel tijd.

Het onderhoud van parket en laminaat

Parket en laminaat vragen om een heel andere soort onderhoud. Parket is massief hout, laminaat is dat niet. Parketvloeren mag je niet dweilen, want dan zou het hout vocht opnemen en opzwellen. Wel moet je parketvloeren stofzuigen of reinigen met een lichtvochtige doek. Je kan het parket beschermen door vernissen, oliën en boenwasmiddelen te gebruiken. Kom langs in onze showroom en we leggen je uit hoe je parket onderhoudt.

Laminaat is op zich makkelijker te onderhouden. Je kan laminaat eigenlijk bijna beschouwen als een gewone vloer. Je kan het stofzuigen en met weinig water dweilen. Boenen of oliën is natuurlijk niet nodig.

Vloerverwarming bij parket

De uitstraling van parket en laminaat

De belangrijkste reden waarom mensen voor parketvloeren kiezen, is natuurlijk de warme uitstraling die enkel echt parket kan bieden. Er is een uitgebreid gamma parket van verschillende houtsoorten. Eik is populair, maar er zijn ook parketvloeren van beuk, esdoorn, kerselaar en nog meer boomsoorten. Parket zorgt voor een authentiek gevoel in je woning. Het creëert een gezellige sfeer en past in elk interieur.

Laminaat kan datzelfde effect niet teweegbrengen. De houtprint is gedrukt en is makkelijk te onderscheiden van echt hout. Een voordeel van laminaat is dat je wel heel wat opties hebt. Je kan kiezen uit prints van allerhande houtsoorten. De mogelijkheden zijn legio.

De prijs van parket en laminaat

Voor dat massieve hout en de warme uitstraling moet je wel wat meer betalen dan voor laminaat. Parket is een stuk duurder dan laminaat omdat laminaat van veel goedkoper basishout wordt gemaakt.

We maken wel graag de kanttekening dat parket veel langer meegaat dan laminaat. Je zal parket niet moeten vervangen, bij laminaat is dat wel het geval.

Het leggen van parket en laminaat

Laminaat is doorgaans makkelijker te leggen dan parket. Laminaatplanken zijn tegenwoordig uitgerust met een soort kliksysteem. De meeste mensen hebben geen installateur nodig en kunnen het laminaat gewoon zelf installeren.

Bij parket is dat anders. Je moet weten hoe parket geïnstalleerd wordt. Een ervaren parketinstallateur is dan ook aangeraden. Parket wordt van echt hout gemaakt en kan daardoor uitzetten en inkrimpen. Bij de installatie moet daar rekening me gehouden worden.

Parketlounge biedt een ruim gamma parket

Bij Parketlounge vind je een uitgebreid gamma parketvloeren. Je kan bij ons ook terecht voor de installatie en renovatie van parket. Benieuwd naar meer?

Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak in onze showroom in Destelbergen. We gidsen je er door de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.