Welk parket in de badkamer? Wat is de beste parketvloer voor badkamers?

Parket past overal, ook in de badkamer. Maar vocht en hout zijn niet de beste vrienden. Betekent dat dan dat parket niet kan in de badkamer? Helemaal niet! Wanneer je het juiste parket kiest en het parket goed onderhoudt, kan parket in de badkamer zeker.

We vertellen je graag welke parket in de badkamer past en waarop je moet letten wanneer je parket in de badkamer laat leggen.

Kies voor meerlaags parket

Er zijn in het algemeen twee soorten parket: massief parket en meerlaags parket. Massieve parketplanken zijn gesneden uit één stuk hout. Ze zijn robuust, kunnen diepe nerven hebben en geven karakter aan je woning. Omdat massief parket nogal kan uitzetten en prijzig is, werd meerlaags parket op de markt gebracht. Bij dat soort parket zijn enkel de bovenste millimeters van de parketplank massief hout. Dat stukje massief hout rust op goedkopere houtsoorten.

Omdat massief parket bestaat uit verschillende lagen verlijmd hout, zal het veel minder inkrimpen en uitzetten. In badkamers kan de temperatuur en luchtvochtigheid nogal schommelen. Meerlaags parket is er daarom de juiste keuze. Het is veel stabieler dan massief parket.

onderhoud parketvloer

Ga voor een vochtbestendig parket

De ene houtsoort is beter geschikt als parket in de badkamer dan andere. Het is belangrijk dat parket in de badkamer goed tegen vocht bestand is. Daarom kies je beter voor teak, merbau en afzelia, maar ook eik kan perfect.

Vloeren met diepe nerven laat je achterwege. De groeven kunnen zich namelijk vullen met water en dat is natuurlijk niet ideaal. Ook de voegen zijn beter niet groot of onbestaande.

Laat een vakman het parket installeren

Heb je de juiste parketvloer voor in de badkamer gekozen? Dan is het belangrijk om de plaatsing van je parketvloer over te laten aan een vakman. Parket installeren is een vak apart. Het vergt de nodige kennis en expertise om het parket op de juiste manier te installeren. Een vakman weet hoe hij moet omgaan met eventuele temperatuur- en luchtvochtigheidsschommelingen.

Bij parket in de badkamer is het extra belangrijk dat de installatie goed gebeurt. In de badkamer moet parket gelijmd worden en er moet een uitzetvoeg voorzien worden. Het is ook een goed idee om waterdichte silicone te gebruiken.

Plaatsing parketvloeren

Werk met geolied parket

Om het parket extra tegen water te beschermen, doe je er goed aan om het parket te oliën. Zo wordt het parket in de badkamer waterafstotend. Geolied parket moet je af en toe opnieuw oliën. Die klus is snel geklaard en beschermt je parket in de badkamer uitstekend.

Renoveren parket

Bescherm het parket tegen water

Parket kan dus zeker in de badkamer, maar je moet dan ook goed zorg dragen voor het parket. Hout en water zullen nooit de beste vrienden worden. Zorg daarom voor een matje voor de douche of het bad, zodat je niet rechtstreeks met natte voeten op het parket wandelt. Zijn er spetters op het parket terechtgekomen, veeg ze dan snel weg. En natte handdoeken laat je beter niet in aanraking komen met de parketvloer. Wie die goede gewoontes aanleert, kan decennialang van parket in de badkamer genieten.

Een ventilatiesysteem in de badkamer voorkomt vochtig parket

Het gevaar voor parket in de badkamer komt niet alleen van het water zelf, maar ook van de hoge luchtvochtigheid. Waterdamp in de lucht is niet ideaal voor parket. Het parket kan dan namelijk gaan uitzetten. Daarom verlucht je de badkamer beter even wanneer je een warme douche of een stomend bad genomen hebt.

De beste oplossing is een mechanisch ventilatiesysteem. De vochtige lucht wordt dan continu ververst door droge buitenlucht. Ramen openzetten is met een mechanisch ventilatiesysteem niet nodig, wat aangenaam is tijdens de wintermaanden.

Met een ventilatiesysteem in de badkamer voorkom je overigens niet alleen problemen met het parket, maar ook schimmelvorming. Schimmels vinden in vochtige badkamers namelijk de ideale voedingsbodem. Een ventilatiesysteem voorkomt condens en neemt bijgevolg die voedingsbodem voor schimmels af. Een win-winsituatie!

Parketlounge heeft ook parket voor in de badkamer

Droom je van parket in de badkamer? Natuurlijk kan dat! Bij ons vind je verschillende parketsoorten die in je badkamer geïnstalleerd kunnen worden.
We tonen je met veel plezier onze parketvloeren en geven je meer informatie over de prijzen van parket in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor een afspraak om eens langs te komen.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.