Parketvloeren versus alternatieven: vergelijking voor-en nadelen

Parketvloeren dragen warmte en gezelligheid uit. Ze passen in elk interieur en voelen aangenaam. Aan kwaliteit hangt een prijskaartje en daarom zijn er verschillende alternatieven voor parket op de markt gekomen. Denk maar aan laminaat, vinyl en linoleum. We zetten de voor- en nadelen van alternatieven voor parket op een rijtje.

De originele plankenvloer: parket

Parketvloeren bestaan in alle kleuren, texturen en uitvoeringen. Het zijn echte houten planken die afkomstig zijn van de meest uiteenlopende houtsoorten. Parket creëert een gezellig gevoel in huis en wordt al eeuwenlang gebruikt als vloer in woningen. Je kan parket inzetten in alle interieurstijlen. Zowel landelijke als moderne woningen til je naar een hoger niveau met een mooie parketvloer.

Ons aanbod parket is erg uitgebreid. We bieden parketvloeren aan in drie collecties:

  • Antique: eiken plankenvloeren met veel gebleekte en vergrijsde soorten
  • Driftwood: verweerde eiken plankenvloeren die ruwer zijn
  • Design: onze collectie parket voor moderne woningen

Elke parketcollectie heeft zijn eigen unieke look en feel. Maak een afspraak in onze toonzaal in Destelbergen en ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Alternatieven voor parket: de opties op een rijtje

Naast parket zijn ook heel wat andere vloerbedekkingen mogelijk. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor tegels of tapijt, maar er zijn ook parketimitaties op de markt. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Laminaat, een populair alternatief voor parket

Laminaat werd populair in de jaren ’80 en moest dienen als een goedkoper alternatief voor traditionele parketvloeren. Laminaat is gemaakt van MDF waarop een houtprint geplaatst wordt. Het geheel wordt beschermd door een doorzichtige laag die makkelijk te onderhouden is. Het grote nadeel van laminaat is dat het veel geluid maakt wanneer je er op wandelt of als je huisdieren erop rondhuppelen. Een ondervloer is dan ook onontbeerlijk voor wie laminaatvloeren kiest.

Vinyl, een kunststof parket

Ook vinyl is een goedkoper alternatief voor parket. Het is gemaakt van kunststof die bedekt wordt met een parketprint, maar er zijn ook vinylvloeren die steensoorten, kurk of tegels nabootsen. De bovenkant is vaak glimmend. Dat maakt vinyl met houtprint niet erg geloofwaardig. Net als bij laminaat geldt dat vinyl geluid niet goed dempt. Een ondervloer is ook hier aan de orde.

Linoleum, een oud alternatief voor parket

Linoleum is een behoorlijk oude vloersoort. Vandaag zie je linoleum vooral in ziekenhuizen of kantoren. Linoleum is eenvoudig te onderhouden en, in tegenstelling tot laminaat of vinyl, dempt het ook goed geluid. Een vloer van linoleum wordt gemaakt van kurk, houtmeel, harsen of jute, wat het behoorlijk milieuvriendelijk materiaal maakt.

Maar linoleum heeft ook enkele nadelen. Het is niet bepaald goedkoop en het mankeert vaak karakter, ook al bestaan er veel verschillende designs. Ben je op zoek naar een gezellige vloer, dan is linoleum niet wat je zoekt. Het is ook behoorlijk moeilijk te plaatsen, je moet de hulp van een expert inroepen.

Tegels in plaats van parket

Tegels zijn het meest logische alternatief voor parket. Er bestaan tegels van natuursteen en keramische tegels. Het voordeel van tegels is dat je ontzettend veel keuze hebt en ze ook gemakkelijk te onderhouden zijn. Tegels zijn verkrijgbaar in grote en kleine formaten en in alle kleuren en texturen die je je maar kan inbeelden.

Het grootste nadeel van tegels is dat ze koud aanvoelen, tenzij je met vloerverwarming werkt natuurlijk. In vergelijking met parket kunnen ze kil aanvoelen.

Tapijten in plaats van parket

De laatste vloersoort is een tapijt. Tapijten werden vaak gebruikt in kantoren en hotels en ook in sommige woningen (op de trap bijvoorbeeld). Met tapijten kan je natuurlijk alle kanten uit. Er zijn eindeloos veel kleuren en motieven in de aanbieding en je kan kiezen tussen wollen, katoenen of kunststof tapijten.

Maar tapijten verliezen steeds meer populariteit. Het grote nadeel van tapijt is dat het erg moeilijk te onderhouden is. Je hebt professionele apparatuur nodig om tapijten in huis te reinigen. Ook mensen met allergieën blijven beter weg van tapijten vloeren als alternatief voor parket.

Dus: parket of alternatieven?

Wil je een karaktervolle vloer van hoge kwaliteit, dan is parket je beste vriend. De vloer gaat heel erg lang mee, is natuurlijk en oogt fantastisch in elk interieur. De goedkopere alternatieven van parket kunnen niet hetzelfde warme effect teweegbrengen en dempen geluid niet.

Parketlounge helpt je parket installeren

Bij Parketlounge verkopen we niet alleen allerhande parket, we komen ook parket plaatsen en nemen de renovatie van oude parket voor onze rekening. We kennen onze parketvloeren door en door en geven je graag alle informatie die je nodig hebt.

Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak in onze showroom in Destelbergen. We gidsen je er door de wereld van parket.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.