Tegels vervangen door parket: hoe gaat dat in zijn werk?

Wil je je vloer renoveren en spreken tegels je niet langer aan? Dan is parket natuurlijk de uitgelezen vloerbekleding. Parket geeft je woning een warm gevoel en past in elke interieurstijl. Bovendien is parket tijdloos en gaat het decennialang mee.

Maar kan je die parketvloer gewoon bovenop de oude tegels installeren? Of moeten er afbraakwerken plaatsvinden? En zijn alle parketsoorten geschikt voor jouw project? We vertellen je hieronder alles wat je moet weten wanneer je tegels wil vervangen door parket.

Kan je parket op tegels plaatsen?

Het korte antwoord luidt: ja! In het merendeel van de gevallen is het helemaal niet nodig om je oude tegelvloer uit te breken. Meer zelfs, parket heeft doorgaans een ondervloer nodig en stevige tegels maken het makkelijker om een ondervloer te installeren. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Aan afbraakwerken hangt een prijskaartje en je loopt altijd het risico om leidingen te raken.

Ook wanneer je vloerverwarming hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Je moet bij vloerverwarming en parket wel voor een meerlaagse parket kiezen. Dat is een parket waarbij enkel de bovenste laag uit de eigenlijke parkethoutsoort bestaat; de rest van de parketplank bestaat uit een houtmengsel dat de warmte goed doorlaat. Massief parket is te isolerend om met vloerverwarming te combineren en zou kunnen uitzetten door de warmte.

Vloerverwarming bij parket

Parket op een tegelvloer: pas de deuren aan

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je parket hoger zal komen te liggen dan je vloer. Dat zal in de praktijk niet veel verschil maken, maar je moet er wel rekening mee houden ter hoogte van de deuren en drempels. Die zal je lichtjes moeten aanpassen.

Wanneer je niet de hele verdieping met parket bekleedt, zal je extra aandacht moeten besteden aan de overgang tussen parket en vloer. Je overbrugt het hoogteverschil makkelijk met schuine dorpeltjes.

Kan je alle soorten parket op tegels plaatsen?

In principe kan je alle soorten parket op alle soorten tegels plaatsen. Zolang de tegelvloer zich in goede staat bevindt en mooi waterpas ligt, hoef je je geen zorgen te maken. Ook de houtsoort van het parket heeft geen belang.

jaarlijks onderhoud parket

Belangrijk: roep de hulp van een expert in

In tegenstelling tot een gewone tegelvloer kan parket ‘werken’. Dat betekent dat parket uitzet en inkrimpt ten gevolge van schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Daar moet natuurlijk rekening mee gehouden worden. Parketexperts zullen altijd uitzetvoegen voorzien die de werking van het parket kan opvangen.

Het is daarom van groot belang om parket enkel en alleen te laten installeren door een professional. Wordt parket niet op de juiste manier bovenop de tegelvloer geïnstalleerd, dan kan het parket bol komen te staan.

Hoe wordt een tegelvloer vervangen door parket?

Wil je parket leggen bovenop de parketvloer? Dan zal je de tegels daarop moeten voorbereiden. Je maakt ze eerst grondig schoon en daarna maak je de oppervlakte van de tegel ruw met een schuurmachine. Zo kan de lijm zich beter hechten.

Werk je met massief parket? Dan moet je eerst nog een ondervloer laten installeren. Zo vang je de werking van het parket beter op. Ook wie meerlaags parket kiest, kan beter een ondervloer gebruiken. Die ondervloer bestaat doorgaans uit houten panelen, maar het kan ook isolatiemateriaal zijn.

Pas dan kan je de effectieve parketvloer leggen. Dat gebeurt in het merendeel van de woningen met lijm. Eenmaal alles op zijn plek ligt, bescherm je het parket met olie of vernis. Zo voorkom je beschadigingen in de toekomst.

Wil je een parketvloer laten leggen? Parketlounge helpt je graag

Wil je tegels laten vervangen door parket? Natuurlijk kan dat! Onze vakmannen helpen je maar al te graag om je kille tegelvloer om te toveren in een warme, houten parketvloer. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of kom langs in onze showroom in Destelbergen. We tonen je met veel plezier alle parketvloeren in ons gamma. Je vindt gegarandeerd een parketvloer die in je woning past en binnen je budget valt. We staan paraat voor al je vragen.

Stuur ons een bericht

Wij ontvangen u graag op afspraak in onze showroom in Destelbergen. Contacteer ons gerust voor vragen of om een tijdstip te plannen.